Hos Piercingogtattoo.dk forhandler vi kun godkendte materialer. Du er velkommen til at kontakte os hvis du har spørgsmål.
Mail: NPT@live.dk
 
Her finder du en oversigt over forskellige materialer som anvendes til fremstilling af piercingsmykker.

Bioplast
Bioplast er en speciel form for plastik der er udviklet til brug i kroppen. Der findes rigtig mange forskellige typer bioplast, du kan fx finde både fleksible og hårde typer bioplast. Bioplast er phthalat fri.
Bioplast anvendes oftest til piercinger i og omkring munden, da bioplast er skånsomt for tænder og tandkød. Dog er bioplast ikke langtidsholdbart som fx kirurgisk stål. Et smykke i bioplast bliver hurtigt slidt og skal dermed skiftes ud, for at undgå at det samler urenheder og bakterier.

Guld
Guld er et metal som kan fået i forskellige renheds grader (karat). Når det gælder piercing smykker er det vigtigt at guldet er rent nok, altså at det hat en høj karat.
Til piercing smykker anbefales at anvende 14k eller højere. Dog kan 24k hurtigt blive ridset, da metallet er meget blødt pga. den høje karat. I guld med lavere karat end 14 er der risiko for allergi, da guldet indeholder meget andet metal end guld.
Vent gerne med at bruge guld smykker til din piercing er færdighelet, Kirurgisk stål eller titanium er renere metaller og du mindsker risikoen for allergi væsentligt ved at bruge disse i din nye piercing.

Kirurgisk stål
Kirurgisk stål er en stål legering der bl.a. benyttes til piercing smykker. Denne type legering kaldes også for “implant grade” stål.
Kirurgisk stål er det mest anvendte materiale i piercingbranchen i dag, dette skyldes bl.a. at det er billigere end fx titanium eller niobium, derudover har kirurgisk stål en blankere overflade end titanium og niobium. Kirurgisk stål kan også steriliseres, i modsætning til fx akryl og det kan aldrig miste farven eller ruste. Desuden kan kirurgisk stål belægges med både titanium og guld, dermed kan det fås i alle farver.
Kirurgisk stål frigiver nærmest ikke nikkel, det er så utrolig lidt at det bl.a. er godkendt af EU til brug i piercinger, da man af kirurgisk stål ikke kan udvikle nikkelallergi. Kirurgisk stål frigiver mindre nikkel end sterling sølv. Kirurgisk stål har fået navnet fordi det anvendes af kirurgerne på landets hospitaler, fx til skalpeller.  Spor af nikkel er ikke det sammen som et højt frigivende indhold af nikkel. Da der er nikkel i stort set alle metaller, inkl. 12 karat guld og rent sterlingsølv, er det måden som materialet fastholder nikkel der er vigtig.
Pas på hvis du anvender kirurgisk stål i og omkring munden, da det kan skade tænder og tandkød.


Niobium
Niobium er et grundstof og anvendes til piercing smykker, smykker og implantater, da det ikke irriterer det levende væv. Niobium minder meget om titanium, men er ikke så ofte brugt, da det er et dyrere materiale.

Sølv
Sølv eller sterling sølv, anvendes sjældent i fremstillingen af piercing smykker. Sølv er ikke rent nok til piercinger og det forårsager ofte allergiske reaktioner. Derudover kan sølv misfarve huden omkring smykket, denne misfarvning er permanent!

Titanium
Titanium er et populært materiale i piercingbranchen. Dog skal man være opmærksom på hvilken legering der er tale om, inden man køber piercing smykker i titanium. Titanium skal være ”Implant grade” (også kaldet G23), hvilket den også er i de fleste tilfælde.
Når titanium er implant grade, så er der ikke risiko for nikkelallergi o.lign.

Titanium kan belægges med et tyndt lag bioplast vha. teknikken PVD (Physical Vapor Deposition). Dermed kan titanium fås i mange forskellige farver bl.a. PVD guld også kaldet Zirkon guld, sort, blå osv.
PVD belægningen er yderst holdbar, dog kan bioplast laget nedbrydes af kroppen efter lang tids anvendelse.
PVD belagte smykker er ofte dyrere end anodiserede smykker (som også er en farvning af metallet) fordi det kræver mere af personalet i fremstillingsprocessen, men dermed bliver PVD også mere holdbart end anodiserede smykker.
 
Anodisering
Anodisering er en farvning af metallet. Fx kan kirurgisk stål og titanium være anodiseret og dermed have en anden farve, fx guld, sort, lilla osv. Denne form for farvning holder ikke så længe som en PVD belægning.

Akryl
Akryl er et populært plastmateriale. Akryl kan bukkes og bøjes, men også afkortes til den ønskede længde, ved bare at klippe i smykket. Mål nøjagtigt inden du klipper og medregn at der skal være plads til et nyt gevind. Det nye gevind drejes med en stål kugle.
Akryl er meget allergi venligt og godt til tungepiercinger, da det ikke ødelægger tænderne.
Dog er akryl ikke langtidsholdbart og kan tage skade af fx alkohol eller hårdhændet behandling, fx hvis du skruer en akryl kugle på en metal stav, og du spænder en for hårdt, så risikerer du at kuglen flækker. Akryl kan desuden ikke tåle at blive desinficeret eller steriliseret i autoklave.

Zirkonguld og Blackline (PVD belagt titanium)
PVD belagte smykker består af et titanium smykke som er belagt med en farve fx zirkonguld eller sort. Udenpå farven, får smykket en PVD belægning, hvilket gør at farven får en utrolig slidstyrke. I modsætning til guldbelagte smykker holder et PVD belagt smykke farven i rigtig lang tid.

PTFE
PTFE, Polytetrafluoroethylene eller teflon er alle navne for samme materiale. PFTE er et utroligt fleksibel materiale og skånsomt mod tænder og tandkød. PFTE kan anvendes af alle også hvis du har nikkelallergi. Hvis du skal scannes, eller andet på sygehuset, og du bliver bedt om at fjerne dine piercing smykker, så kan PFTE i sættes for at forhindre sammengroning, da dette materiale ikke forstyrrer hospitalets scannere osv.
PFTE kan, ligesom akryl, klippes til i en ønsket længde og derefter kan man selv dreje et nyt gevind med en stål kugle.
Er du gravid, kan du med fordel anvende PTFE, da det former sig efter din mave - Så længe staven er lang nok. PFTE er et letvægtsmateriale. Det kan autoklaveres, så det er sterilt når det sættes i kroppen og det kan anvendes i nylavede piercinger.
 
Natur Materialer
Naturmaterialer anvendes hovedsageligt til stretch.
 
Træ:
Fordelen ved at bruge et organisk materiale i sit stretch er bl.a. pga. den lette vægt og fordi øret kan ånde igennem træet.
Hvis du har haft et smykke af stål i din stretch i længere tid, kan det komme til at lugte, dette skyldes at øret ikke kan ånde igennem stål. Ved organiske materialer kan øret ånde og mange oplever at ens stretch ikke lugter eller at lugtgenerne er betydeligt formindsket.
En anden fordel ved at bruge træ som smykke, er at naturlige materialer ikke indeholder nikkel.
 
Hos Piercingogtattoo.dk forhandler vi kun godkendte materialer. Du er velkommen til at kontakte os hvis du har spørgsmål.
Mail: NPT@live.dk