Kirugisk stål

Kirurgisk stål er en stål legering der bl.a. benyttes til piercing smykker. Denne type legering kaldes også for “implant grade” stål.
Kirurgisk stål er det mest anvendte materiale i piercingbranchen i dag, dette skyldes bl.a. at det er billigere end fx titanium eller niobium, derudover har kirurgisk stål en blankere overflade end titanium og niobium. Kirurgisk stål kan også steriliseres, i modsætning til fx akryl og det kan aldrig miste farven eller ruste. Desuden kan kirurgisk stål belægges med både titanium og guld, dermed kan det fås i alle farver.
Kirurgisk stål frigiver nærmest ikke nikkel, det er så utrolig lidt at det bl.a. er godkendt af EU til brug i piercinger, da man af kirurgisk stål ikke kan udvikle nikkelallergi. Kirurgisk stål frigiver mindre nikkel end sterling sølv. Kirurgisk stål har fået navnet fordi det anvendes af kirurgerne på landets hospitaler, fx til skalpeller.  Spor af nikkel er ikke det sammen som et højt frigivende indhold af nikkel. Da der er nikkel i stort set alle metaller, inkl. 12 karat guld og rent sterlingsølv, er det måden som materialet fastholder nikkel der er vigtig.
Pas på hvis du anvender kirurgisk stål i og omkring munden, da det kan skade tænder og tandkød.